MIES VAN DER ROHE AWARD 2011

Na Londen en Parijs is Leuven de volgende halte op het parcours van de reizende tentoonstelling door Europa. Stad en Architectuur brengt met de Mies van der Rohe Award een verzameling  toparchitectuur naar M.  De Mies van der Rohe Award is de meest prestigieuze prijs voor hedendaagse architectuur. Voor deze prijs selecteerde een internationale jury 45 gebouwen die in de voorgaande twee jaar in Europa werden gerealiseerd. Maar liefst zeven Belgische inzendingen haalden de shortlist en Bronks in Brussel schopte het zelfs tot allereerste Belgische finalist.
 
De prijs is een initiatief van de Europese Commissie en wordt georganiseerd door de Mies van der Rohe Fundació in Barcelona, waarvan de jury dit jaar voorgezeten werd door Mohsen Mostafavi, deken van de Graduate School of Design van de University of Harvard in Cambridge. De internationale jury selecteerde de 45 gebouwen uit 343 ontwerpen in 33 Europese landen.
 
Winnaar van de Mies van der Rohe Award 2011 werd David Chipperfield Architects met het ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn.  Volgens juryvoorzitter, Mohsen Mostafavi is het Neues Museum een uitzonderlijke prestatie:  “Rarely have an architect and client succeeded in undertaking a work of such historic importance and complexity; especially one that involves both preservation and new building."
Naar goede gewoonte werd ook nu weer een ‘Emerging Architect’ bekroond: Bosch.Capdeferro Arquitectures kaapte deze nominatie weg voor hun realisatie van een eengezinswoning in hun thuishaven Girona.
 
Martine De Maeseneer bracht het tot één van de zeven finalisten samen met een aantal grote sterarchitecten: David Chipperfield maar ook Jean Nouvel (Concertgebouw van de Deense Radio, Kopenhagen), Bernard Tschumi (Akropolismuseum, Athene) en Zaha Hadid (MAXXI Nationaal Museum voor 21e eeuwse kunst, Rome, i.s.m. Patrik Schumacher).
 
Belgische genomineerden
De geselecteerde projecten zijn: cultuurcentrum C-Mine in Genk van 51N4E, het passiefhuis met huid van textiel in Asse van BLAF Architecten, cultuurcentrum Victor Jara in Soignies van Bureau d'études Weinand en L’Escaut Architectures, het Museum aan de Stroom in Antwerpen van Neutelings Riedijk Architects, het eigen kantoor van Robbrecht en Daem architecten in Gent, het Universiteitsforum in Gent van Beel - De Geyter Architects en Jeugdtheater BrOnks in Brussel van Martine De Maeseneer Architects.
Quand
22.03.2012 - 28.04.2012
CIVA Foyer de la bibliothèque
Brussels
Organisateur
stad en architectuur