Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck
Photo © Cafeine & T. Serck

Habitat DDN (BSa)

 Back to Projects list
  • Residential
Location
Gent
Year
2016


Gelegen langsheen de Lieve, in het historisch centrum van de stad Gent, vormde de renovatie en reorganisatie van een breedhuis uit het derde kwart van de negentiende eeuw het voorwerp van deze opdracht. Bij aankoop van het pand werd de gelijkvloerse verdieping gebruikt als parkeergarage en werd de rest van de woning, ooit ingericht als kantoorruimte, niet gebruikt. Deze, voor een burgerwoning, ongewone functie had ook een belangrijke impact op het straatbeeld: over de volledige benedenverdieping van de woning had men de gevel vervangen door een metalen inrijpoort. De interne logica, eigen aan deze typologie, was op de benedenverdieping volledig verdwenen.


 


De ambitie van onze opdrachtgever was om het pand in haar glorie te herstellen: door een grondige renovatie zou het gebouw niet alleen worden aangepast aan de noden en het comfort van de eenentwintigste eeuw, ook zou het gebouw opnieuw een stedenbouwkundig en architecturaal geheel moeten vormen in het straatbeeld.  


Een grondige reorganisatie van het grondplan drong zich op, waarbij het gelijkvloers werd ingericht als garage, inkomhal en bureau met zicht op de buitenruimte. Op de eerste verdieping werd het daggedeelte van de woning ingericht: leefruimte en keuken met toegang tot een dakterras.


De bovenliggende verdieping werd ingedeeld als nachtgedeelte. De zolderverdieping werd vrij gehouden, zodat deze als polyvalente ruimte zou kunnen functioneren. In het hellend dak werd een uitsparing voorzien: een dakterras met zicht op het historisch centrum. Het geheel werd voorzien van moderne technieken, zodat de woning volledig beantwoordt aan de hedendaagse vraag naar comfort.


 


Door de reorganisatie en enkele doordachte ingrepen worden licht en lucht in de woning gebracht. Dit wordt nog eens versterkt door een moderne vormgeving met oude materialen: stalen ramen met kathedraalglas, massief houten kasten, … Het eindresultaat is een sobere, aangename woning met hedendaags comfort en technieken in het centrum van de stad.


 

Other Projects by bilquin serck architecten

Habitat O (ar. P. Bilquin)
Lembeke
Habitat G (ar. P. Bilquin)
Deinze
Habitat DJ (ar. T. Serck)
Merendree
Habitat VD (ar. P. Bilquin)
Deurle
Extension of the Administrative Center "Open Call 6" (BSa)
Schoten
Extension for the Hogeschool Gent (ar. T. Serck)
Aalst