Public Pool “Open Call 27”

 Back to Projects list

BSa in collaboration with Estudio Fernandez-Abascal Muruzabal

De beloftevolle onderzoeksite lijkt de afspraak met de geschiedenis hebben te gemist. Nochtans had de specifieke eigenheid van de plek alles om wonderlijk te worden.

Chirurgische ingrepen volstaan om het studiegebied en het zwembad in één beweging opnieuw met het leven te verbinden:

× Het revitaliseren van het zwembad en het aanliggende voetgangersgebied;

× Het landschappelijk verbinden van de nevengeschikte kavels;

× De dialectiek tussen het brutalistische zwembad en de Belle Epoque, milderen en inkleden;

× De spontaniteit en ontmoeting tussen mensen aanmoedigen door publieke ruimte sponsachtiger maken. Waar onbekenden elkaar tot hiertoe mijden zoeken zij nu contact om hun ervaring te delen.

× Het stedelijk zwembad echt verbinden met het stedelijk weefsel door beide circulatienetwerken drempelloos te verknopen;

× De existentiële ruimte afstemmen op wat de mens- de maat der dingen- echt treft, geborgenheid, intimiteit, beschutting tegen dominante wind, bezonning, verbinding, in- en ont spanning.

Het wordt als het ware een plaats die op het lijf is geschreven van zijn gebruikers, een vanzelfsprekende plaats waar zij tot rust en vooral ontspanning kunnen komen. Bezoekers, of het nu om “baantjes trekkers”, zonnekloppers, families met jonge kinderen, wandelaars, ... gaat, ieder vindt er een plek op zijn maat. Een 25 m biologisch inloop zwemvijver met een recreatief ploeterbad, oevers voor watergewenning en spel voor de jongsten, diverse houten zonneterrassen met een glooiende ligweide in de duinen, petanqueveld, etc. Heel natuurlijk is rekening gehouden met een logische, vlotte en gebruiksvriendelijke integrale en inclusieve toegankelijkheid. De Koninginnelaan, ter hoogte zwembadgebouw, wordt een dynamische ontmoetingsplek, met lang zuid gerichte zitbank, in de duin ingekapselde fietsenstalling, een plein en buitenruimtes voor de diverse zwembadclubs..

Other Projects by bilquin serck architecten

Habitat O (ar. P. Bilquin)
Lembeke
Habitat G (ar. P. Bilquin)
Deinze
Habitat DJ (ar. T. Serck)
Merendree
Habitat VD (ar. P. Bilquin)
Deurle
Extension of the Administrative Center "Open Call 6" (BSa)
Schoten
Extension for the Hogeschool Gent (ar. T. Serck)
Aalst