Blue Residence

Flanders
Photo © Filip Dujardin
Photo © Filip Dujardin
Photo © Filip Dujardin
Photo © Filip Dujardin
Photo © Filip Dujardin
Architects
Wim Goes Architectuur
Location
Flanders
Year
2018

The Blue Residence is a part of an ensemble forming one: the renovation and extension of the Castle de Motte, onto which it is attached by a connecting bridge. Each part addresses the complexity of dealing with heritage and the historical context by the interweaving with contemporary yet timeless architecture.

Close to the earth, attached to a walled orchard, the light pavilion emerges as an a counterweight to the mass of the castle’s extension. The wide landscape gets an antagonist in the small scale garden.

The overlapping symmetries of the structure gives stability to the pavilion while abstracting its readability at the same time, merging it with the garden. Symmetry is here used as a cultural reference in order to connect with the user, the central point always shifting as you move through the structure. When opened, the large windows work as windscreens on a faded border between pavilion and garden. The vegetation gradually overtakes the steel structure and blurs the boundary between the grey blue steel structure and the air, becoming one with the place.

Related Projects

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine

Other Projects by Wim Goes Architectuur

House T
Flanders
Refuge
Flanders
Project L
Flanders
WGT99, High Table
WGL19, Lacquered Aluminium Library
Gent