Artesis Plantijn Hogeschool

Antwerpen
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Architectes
POLO Architects
Lieu
Antwerpen
Année
2015
Client
Interbuild, AP Hogeschool Antwerpen
Architecture
Jaspers-Eyers Architects
Landscape architecture
Dirk Vandekerkhove

Op de kop van Park Spoor Noord staat de nieuwe campus van de AP Hogeschool. Het schoolgebouw markeert het begin van de Leien. Deze bijzondere plek vraagt om een bijzonder gebouw. Het eerste dat opvalt is het indrukwekkende, overhellende volume met zijn ruitvormige structuur in beton. Wie verder kijkt dan het monumentale van de gevel, ziet dat de verdiensten van het gebouw heel subtiel zijn.

COMPACTE STADSCAMPUS
De eerste ontwerpgeste bestaat erin de hoogte te beperken en de school op te vatten als een 'compacte stadscampus' die zich nestelt in het stedelijk weefsel. Het gebouw wil aansluiten bij de bestaande gebouwen langs de Leien.
Het verlies aan vloeroppervlakte is gecompenseerd in een extra 'ondergrondse' verdieping en in het uitkragende volume. De stadscampus is zowel landschap als stad. Net als een echte campus is de hogeschool doorwaadbaar. Van op de straat kan je binnenkijken in de centrale, groene patio. Die vormt het hart van de campus.
Het ontwerp wil de idee van een ‘open’ campus realiseren binnen een gelimiteerd bouwblok. Dit ontwerp kiest resoluut voor een centrale groene patio waaraan de gemeenschappelijke hoofdfuncties liggen ontsloten door een glazen rondgang. Door haar sterke architecturale expressie en gedurfde volumewerking gedraagt het gebouw zich als een fier nieuw ‘personage’ in ‘t Stad.

PARKHELLING
De tweede ontwerpgeste is de integratie van de 'parkhelling' – een publiek wandel- en fietspad – over, langs en door het gebouw. De school is zowel gebouw als infrastructuur. De parkhelling trekt het groene park tot in de school. Ze mondt uit in een voetgangers- en fietsbrug, naar een ontwerp van Laurent Ney. De brug legt de verbinding tussen Park Spoor Noord en het Eilandje aan de overzijde van de Leien. Anders dan de patio is de parkhelling publiek toegankelijk.

POORT TOT DE STAD
De derde ontwerpgeste is de monumentale trappenpartij onder het uitkragende volume. De overdekte, publieke buitentrap geeft de school niet alleen een herkenbare toegang, ze is ook – net als de parkhelling – een genereuze geste. Het private schoolgebouw schenkt publieke ruimte aan de stad en haar bewoners. Het trappenplein is het orgelpunt van het gebouw. Hier komen alle gestes samen. Het is de levendige plek waar de Leien, de fietsbrug, de parkhelling en de school elkaar raken. Het maakt het gebouw tot een poort tot de stad en een poort tot het park.

Projets liés

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Autres projets de POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent
Red Cross Care Hotel
Zuienkerke
Diagonal-Besòs Student Residence
Barcelona, Espagne
Telenet Headquarters
Mechelen
Ambulant Centrum
Leuven
LUCA School of Arts
Brussels