Bagatel

Gent
Photo © Jan Verlinde
Photo © Jan Verlinde
Photo © Jan Verlinde
Photo © Jan Verlinde
Architectes
Delmulle Delmulle
Lieu
Gent
Année
2007
Coût
100 000 - 1 million
Étages
5-20 étages
Client
No Gallery
Équipe
Frank Delmulle, Seger Delmulle, Mathieu De Cock

De woning ligt op een heel smal perceel tussen twee appartementsgebouwen met zes bouwlagen in een straat met een sterke verticaliteit.

De uitdaging bestond erin de smalle site zo maximaal mogelijk te benutten en de woonpotentie op deze plek sterk te optimaliseren. De oppervlakte werd optimaal benut zonder aan open- en lichtheid in te boeten, door een logische organisatie van de ruimtes, drastische beslissingen voor meer transparantie en op maat gemaakte kasten en meubels.

Op deze manier ontstaat onbewust een uiterst interessante gelaagdheid, zowel letterlijk als figuurlijk. In de kleine galerij op het gelijkvloers worden kleinschalige creaties, installaties en schilderijen tentoongesteld en verkocht. Deze objecten worden door de bouwheer en kunstenaar gecreëerd in zijn atelier op de vierde verdieping. Op de eerste en tweede verdieping zijn studio’s ingericht voor zijn kinderen. Op de derde verdieping ligt de gemeenschappelijke keuken en eetplaats.
Verdieping vier, vijf en zes zijn de ruimtes van het gezinshoofd: het atelier, de leefruimte en de slaapruimte. Leefruimte en slaapruimte hebben beide volledig sanitaire voorzieningen en wisselen soms wel eens van verdieping. Op elke verdieping is er aan de zuidkant een terras.

Om de fijnheid van de site en gebouw te accentueren, is de opbouw van het gevelvlak verticaal gearticuleerd. Ze heeft een uiterst transparante aanblik en het stelselmatig uitspringen van de façade zet het smalle karakter van de site extra in de verf. Het fijn uitgevoerde schrijnwerk tussen de parementgevels zorgt voor variatie en ornamentiek. Ook achteraan is gekozen voor een uiterst transparante gevel. Hierdoor kijk je op verschillende plaatsen dwars door het gebouw, wat voor een geweldig onbelemmerde woonbeleving zorgt.

Om meer lichtinval in het hart van de woning te verkrijgen zijn er in het dak doordacht uitbouwen en sparingen voorzien. Als aanvulling op de fijne gevelopbouw werd dit dak in witte pvc bekleed. Dit is een duurzame dakbedekking die maximaal reflecteert wat resulteert in een positieve invloed op het binnenklimaat.

De gekozen gevelmaterialen zijn in harmonie met zijn omgeving: witte geglazuurde bakstenen geven een licht en duurzaam karakter aan de gevel en zorgt tevens voor een betere geleiding van het natuurlijk zonlicht in het smalle en diepe interieur.

De ruimtelijkheid in deze ogenschijnlijk smalle spleet tussen 2 gebouwen, loopt diagonaal door naar de boven en onderliggende verdieping via de liftkoker, die uitgevoerd is in doorzichtig glas (raumplan-Adolf Loos).

Op de verdieping waar leefruimte -verdieping 5- en slaapruimte -verdieping 6- gelegen zijn, wordt deze diagonale ruimtelijke verbinding nog versterkt door een glasplaat in de vloer van verdieping 6 zodat er visueel contact is zonder geluidshinder. Deze diagonaal ruimtelijke verbindingen zorgen er tevens voor dat het contact met de omgeving, zowel aan de voorkant als aan de achterkant, groter wordt.

Het bestaande gebouw is verwerkt in de gehele constructie. Enerzijds omdat het, uit technisch oogpunt dan, alzo de stabilisator bleef voor de belendende gebouwen, anderzijds omdat het, uit humaan oogpunt, een noodzakelijke link bleek voor de bouwheer met het verleden, met de plek, met het gebouw, waar al zoveel geluk en leed werd beleefd.

Projets liés

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Magazine

Autres projets de Delmulle Delmulle

Dug-in House
Ronse
Vlabo III
Londerzeel
Avalon
Waregem
Vertical Loft
Petegem aan de Schelde
Siamese House
Wortegem-Petegem
Barons Sans Soucis
Gent