City Library

Bruges
Architectes
Studio Farris Architects
Lieu
Bruges
Année
2016

In 2012, Studio Farris Architects won the competition which was organised by the City of Bruges for the renovation and expansion of the Sint-Andries city library.

The plot on which the library had to be expanded was very limited in size and located in an urban environment. The existing library, alongside other public services, was located in a building that’s listed on the inventory of architectural heritage.

The request of the client consisted of a complex set of requirements, along with the wish to make the library more visible from the adjacent streets and give it its own identity to make it stand out from the multiplicity of other services located in the existing building.

The extension is subordinate to the main building in terms of dimensions and is visually disconnected from it by its materialisation: the facades are finished in Corten steel panels that contrast with the white plastered facades of the main building. The position of the extension emphasises the tension between the existing heritage building and the new volume.

Large windows are located on the corners of the new volume to give the library the necessary visibility and interaction with its surroundings. Functions such as reading corners, workspaces and the reception desk are located close to these large windows so they benefit from the natural light streaming in.

To create a pleasant atmosphere in the library, 3 different types of windows were used, allowing visitors to enjoy natural light throughout the day and seasons.

Projets liés

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Autres projets de Studio Farris Architects

Park Tower
Antwerp
De Loketten Flemish Parliament
Brussels
Antwerp Zoo
Antwerp