Blue Residence

Flanders
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Foto © Filip Dujardin
Architetti
Wim Goes Architectuur
Sede
Flanders
Anno
2018

The Blue Residence is a part of an ensemble forming one: the renovation and extension of the Castle de Motte, onto which it is attached by a connecting bridge. Each part addresses the complexity of dealing with heritage and the historical context by the interweaving with contemporary yet timeless architecture.

Close to the earth, attached to a walled orchard, the light pavilion emerges as an a counterweight to the mass of the castle’s extension. The wide landscape gets an antagonist in the small scale garden.

The overlapping symmetries of the structure gives stability to the pavilion while abstracting its readability at the same time, merging it with the garden. Symmetry is here used as a cultural reference in order to connect with the user, the central point always shifting as you move through the structure. When opened, the large windows work as windscreens on a faded border between pavilion and garden. The vegetation gradually overtakes the steel structure and blurs the boundary between the grey blue steel structure and the air, becoming one with the place.

Progetti collegati

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Rivista

Altri progetti di Wim Goes Architectuur

House T
Flanders
Refuge
Flanders
Project L
Flanders
WGT99, High Table
WGL19, Lacquered Aluminium Library
Gent