Park Tower

Antwerp
Foto © Toon Grobet
Foto © Toon Grobet
Foto © Toon Grobet
Foto © Toon Grobet
Foto © Toon Grobet
Foto © Toon Grobet
Foto © Toon Grobet
Foto © Steven Massart
Foto © Steven Massart
Foto © Toon Grobet
Architetti
Studio Farris Architects
Indirizzo
Ellermanstraat 61, Antwerpen, Antwerp
Anno
2014
Costo
1M - 100M
Piani
20-100 Piani

The Park Tower was finished in November 2014 and is situated in a unique location within walking distance from the new MAS museum, the harbor district ‘Eilandje’, the waterfront beside the river Scheldt and the historic city center.

With a total height of 78 meters, the Park Tower is now one of the highest buildings in Antwerp and therefore plays an important role in reshaping its skyline. The strikingly bright white exterior turns the tower into an attention-grabbing beacon that stands out as a landmark for the entire district. Located along one of Antwerp’s most important roads, the tower acts as a gateway when entering the city.

The main goal for the project was to maximise flexibility, making the building sustainable and able to host different functions over time. Today, the tower hosts commercial spaces on the ground floor and 360 habitation units. Offering studios and apartments in different sizes and with care facilities, the project responds to today’s growing need for comfortable living space for single-person households, senior citizens, students, young couples and expats.

Each studio or apartment has a private terrace. To be able to use these terraces in a comfortable way, a particular wind protection concept was conceived by the architects. The effectiveness of this concept was then calculated and approved at the Technical University of Eindhoven. Glass panels are randomly placed, in order to reduce the wind discomfort and vertigo to an absolute minimum, even at high altitude. This allowed to develop a playful, layered façade with a fascinating dynamic of constantly changing light and shadow.

Progetti collegati

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Rivista

Altri progetti di Studio Farris Architects

City Library
Bruges
De Loketten Flemish Parliament
Brussels
Antwerp Zoo
Antwerp