YUST Flexible Housing

Antwerpen
© Matthias Vanhoutteghem
© Matthias Vanhoutteghem
© Matthias Vanhoutteghem
© Matthias Vanhoutteghem
© Matthias Vanhoutteghem
© Matthias Vanhoutteghem
© Matthias Vanhoutteghem
© YUST
© YUST
Architetti
POLO Architects
Sede
Antwerpen
Anno
2019
Cliente
Gands
interior design
Stephanie Parein & Caroline De Cuyper

De Harmoniewijk is op weg in het rijtje van de hippe stadsbuurten van Antwerpen zoals het Eilandje en het Zuid terecht te komen. Eerder transformeerde POLO Architects in deze wijk Brouwerij De Koninck tot een levendige ontmoetingsplaats. Met YUST combineerde POLO Architects verschillende woonvormen tot een gloednieuw woonconcept in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem.

PIONIERSPROJECT
YUST staat voor ‘Young Urban Style’ en mikt op jongvolwassenen die flexibel willen wonen in de stad. De twintigers en dertigers van vandaag kiezen er steeds minder voor zich op jonge leeftijd te ‘settelen’. Als kinderen van de sharing economy wensen ze op een vrije en flexibele manier te wonen en niet alles zelf te bezitten. Dit pioniersproject is het resultaat van intensief marktonderzoek en stelt delen, gemeenschapsgevoel, gezondheid, duurzaamheid en ervaringen centraal.

Met YUST willen we het gemeenschapsgevoel stimuleren en sociaal isolement in onze samenleving op een atypische manier tegengaan. YUST betekent vrijheid onder de vorm van flexibiliteit. Het innovatieve concept biedt een scala aan verblijfsmogelijkheden door de combinatie van hotel en appartementen, met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-up space én co-workingplek.
Op die manier biedt YUST niet enkel een comfortabel vakantieverblijf aan, maar ook een betaalbare compromis tussen een privé woonst en comfort van diensten.

SPEELSE RITMIEK
POLO Architects ontwierp bovenop het historisch pand een karaktervol aluminium volume geïnspireerd op het industrieel woonerfgoed van het begin van de 20ste eeuw. Het nieuwe gedeelte heeft een speelse ritmiek en een frisse uitstraling, wat in schril contrast staat met het bestaande gebouw dat als solide sokkel fungeert. Ondanks zijn andere verschijningsvorm, hergebruikt de bovenbouw thema’s uit de onderbouw zoals de verticale onderverdeling in traveeën en de rationele opbouw. Door de trapeziumvormige geprofileerde panelen krijgt het geheel een interessant licht- en schaduwspel. Verticaal over alle lagen van het gebouw doorbreekt een centrale patio het gebouw, zodat er middenin het bouwblok genereus daglicht binnenvalt.

Er werd niet gekozen voor een dwangmatige restauratie van het bestaande gebouw, maar voor een herbestemmingsfunctie, waarbij het gebouw op een eigentijdse, doch historisch respectvolle manier, mee evolueert in de 21ste eeuw. De oude telefoonfabriek werd respectvol gerestaureerd. De gevel werd gereinigd en opnieuw gevoegd, de plint in blauwe hardsteen schoongemaakt en de dakgoten werden in ere hersteld. Ook het kleurgebruik werd afgestemd op de originele situatie.

Progetti collegati

  • Espansione Albergo Croce Bianca⠀
    Studio Gabor Gyenese
  • MEETT Toulouse Exhibition and Convention Centre
    OMA - Office for Metropolitan Architecture
  • Bauart Architekten und Planner - Besmer Plateau Kreuzlingen
    MIYO Visualisierung
  • The Other, the Same
    Vazio S/A
  • 傘の家
    マウントフジアーキテクツスタジオ

Rivista

Altri progetti di POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent
Artesis Plantijn Hogeschool
Antwerpen
Red Cross Care Hotel
Zuienkerke
Diagonal-Besòs Student Residence
Barcelona, Spain
Telenet Headquarters
Mechelen
Ambulant Centrum
Leuven