Advocatenkantoor Blixt

Brussels
Photo © bruno vanbesien
Photo © bruno vanbesien
Photo © bruno vanbesien
Photo © bruno vanbesien
Photo © bruno vanbesien
Photo © bruno vanbesien
Architecten
bruno vanbesien architects
Adres
Congresstraat 47, 1000 Brussels
Jaar
2013

De klant, een advocatenkantoor gespecialiseerd in energie- en milieurecht, benaderde de architect met de vraag om hun ontvangstruimtes te herdenken. In de loop der jaren werd de ruimte gebruikt in een zeer pragmatische en ad hoc manier. Stopcontacten en lichtschakelaars hingen als puisten op de muur geplakt, verlengsnoeren en kabels waren meer regel dan uitzondering geworden. Een update naar fase 2.0, een staat die een betere afspiegeling van de aard van de activiteiten van het bedrijf gaf, was meer dan welkom. Een meer rationeel gebruik van energie en authenticiteit in vorm en functie moesten de twee belangrijkste punten van de oplossing voor deze renovatie zijn.

De voorgestelde route heeft leidde niet tot een gigantische interventie. Integendeel: met goed gekozen acties, is de architect erin geslaagd in het bereiken van een maximaal effect met een minimum aan kosten en structurele wijzigingen. De grote kamer aan de voorzijde van het huis fungeert als de conferentieruimte voor vergaderingen en om klanten te ontvangen, terwijl de kleinere tweede kamer aan de achterkant alle voorzieningen herbergt en dient als een informele koffiehoek.

Het kleurenschema is ingegeven door de reeds bestaande elementen in beide kamers. In de vergaderzaal werd de lambrisering geschilderd in de kleur bepaald door de bruine marmeren schouw In de vergaderzaal werd de lambrisering in dezelfde tint als de Carrara witte marmeren schouwmantel geschilderd. Daarna werd dit kleurenschema gespiegeld in de vlakken boven de lambrisering. Het gebruik van slechts twee kleuren geeft de kantoren een onopvallende warm en natuurlijk gevoel. Het plafond, de vloer, de raam- en deurkozijnen zijn identiek aan de onderzijde gekleurd om geen onnodige aandacht te trekken. De kleuren van de elektrische componenten zijn dienovereenkomstig gekozen, wit voor het afstemmen op de lambrisering in de eerste kamer en bruin in de koffiehoek.

Om maximaal licht en de helderheid in deze kamers te brengen kwam de architect met een originele lamp. Met led-lijnen creëerde hij een opvallende installatie die niet alleen licht werpt op een gelijkmatige manier in de hele kamer, maar de lamp functioneert ook als een visueel interessante metafoor voor het rationeel gebruik van energie, één van de kernactiviteiten van het bedrijf.

Om de nood van advocaten voor wat opberging en als een brug tussen de twee kamers, is een rij boekenkasten geplaatst met verschillende diepten (minder diep aan de schouw) over de volledige lengte van de wand. Niet alleen werden deze boxen aan de voorzijde gealligneerd, ze zijn ook verticaal in lijn met bepaalde lijnen in de lambrisering. Hierbij creëerde de architect in het een volume een soort ruimtelijkheid zonder al te aanwezig te zijn. In de kleine ruimte werd tegen de muur op de hoogte van de lambrisering een kast geplaatst in een soortgelijke bruin-gekleurde fineer met koelkast en weggewerkte wastafel.

Gerelateerde projecten

  • Ausstellung Poetische Räume Strategische Beobachtungen 20 Jahre Architekturbüro Stocker BDA
    Architekturbüro Stocker BDA
  • Umnutzung Spitaltrakt Schützengasse, Riehen
    Kast Kaeppeli Architekten
  • Oberstufenanlage Lachenzelg Zürich
    ADP Architekten
  • Umgestaltung und Renovation Peterskapelle Luzern
    Durrer Architekten
  • Drohnen Reportagen
    Atelier für Architekturfotografie René C. Dürr

Magazine

Andere projecten van bruno vanbesien architects

Frontispies Loft
Brussel
B&W Loft
Sint-Pieters-Leeuw
Woning M&J
Tervuren
Woning J&M
Anderlecht
Woning T&A
Gent
Woning NT
Tervuren