DECOSTER HOUSING

Brussels
Architecten
Urban Platform

The current site is built up on almost the entire surface and is occupied by industrial-style premises. We are planning to recreate an open courtyard by developing a large green area with the dimensions of a cloister. This is bordered to the East and North by 4 new houses, to the south by a warehouse converted into loft-style dwelling and on the street side by a new five-storey building providing various types of apartments. All enjoy a peaceful setting and a view onto this central, partly privatised green area.

Rue Decoster is hallmarked by an architecture that offers variety in terms of styles, sizes or materials; This diversity creates a human scale thanks to the differentiated rhythm of its facades. These contrasts are reflected and the transparency of the new volume along the street is ensured as a result of the project proposing anchorages for the structure and an inclusion in the light of several principles. The long façade along the street is divided into five almost identical spans to resume the rhythm of the neighbouring houses. The first span resumes the alignment of an adjacent house and the 4 others feature a random series of balconies, terraces and loggias. The ground floor is built as a continuation of the openings of the next house on the right, is vertically deployed as a "C" on the building's first span and turns back at the first level. A folding geometry in the roof resumes the slope and alignment of the roof of neighbouring elegant town house. On the rest of the façade, balconies are also designed as "C" elements so as to catch the southern light more whilst creating visual barriers between neighbouring apartments. This façade composition also allows the project to be interpreted differently according to the direction of the traffic in the street.

A large street entrance provides a view of the interior garden. The volumes of the dwellings have been determined in the light of the face to faces, the various sizes and orientations so as to safeguard the intimate feel of each one and create a high-quality environment. A flexible, fractal language divided into green spaces responds to the restrained, structured style of architecture for all the facades. The access roads to the dwellings create various terraces, just like the branches of a tree.

Gerelateerde projecten

  • Rothschild Tower
    Richard Meier & Partners Architects
  • Penthouse Briennerstaße
    Schmidt Holzinger Innenarchitekten
  • Umbau Raiffeisenbank Mettauertal
    a4D Architekten AG
  • 糸満漁民食堂
    山﨑健太郎デザインワークショップ
  • Gabriel Mancera
    Central de Arquitectura

Magazine

Andere projecten van Urban Platform

DISTRICT CONTRACTS
Brussels
RETAIL HEADQUARTERS
Seneffe
LEPAGE PENTHOUSE
Brussels
AL-KHAYRIA CULTURAL CENTER
Brussels
VIVIER D’OIE INTERCHANGE PUBLIC SPACE
Brussels
D’IETEREN GALLERY II
Brussels