Îlot Sacré

Bruxelles
Visualization © Pixelab
Visualization © Pixelab
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Photo © Marie-Noëlle Dailly
Drawing © DDS+
Drawing © DDS+
Architecten
DDS+
Locatie
Bruxelles
Jaar
2017
Kosten
Undisclosed
Verhalen
1-5 Stories
Klant
Galika Human Estate

Just steps from the Grand Place in Brussels, “Îlot Sacré” has breathed new purpose into one of the rare remaining fallow pieces of land within the UNESCO world heritage perimeter in the Belgian capital. Our project is based upon the historical urban fabric, and recreates a pedestrian network that literally repairs the neighbourhood, while creating a pleasant semi-public square for the inhabitants. Traditional and sustainable construction materials are used. Architecture is sharp and contemporary, yet in a dynamic dialogue with the context, as the choice of construction materials, stylistic elements, colours, gauge, is rooted in the surrounding built heritage.
In light of the project’s residential function, the block’s interior has a quiet and intimate feeling. The lower part of the façade, next to which pedestrians stroll along the alleys, is composed of a regular superimposition of vertical windows that evokes Brussels architecture and underlines the equilibrium of the space. The top floor apartments are recessed and finished in dark grey slate. The gable-roofed volumes reflect the neighbourhood’s existing architecture at the same time maintaining a deliberately modern and individual character, which is accentuated by the free treatment of the window openings. They appear to be “freestanding rooftop houses”.

Gerelateerde projecten

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Andere projecten van DDS+

Oude Dokken
Ghent
Site Van Oost
Schaerbeek (Brussels)
Leuze Prison
Leuze-en-Hainaut
Youth Village Farm Lab
Milan, Italië
Rive Gauche
Charleroi
Compas
Brussels