Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven

Timmermans-Venderink

 Voltar à lista de projetos
Ano
2009
Custo
100K - 1M
Pisos
1-5 Stories

Het gaat om een nieuwbouwproject van een ruime, open ééngezinswoning gelegen op verkaveling ‘Beukendael’ te Tongeren. Op het vlak van vormgeving wenste de bouwheer een duidelijke, functionele indeling. De veelgebruikte ruimtes, zoals eet- en zitruimte, bevinden zich achteraan met een open zicht op de aanliggende terrassen en de aangeplante tuin met zwembad. Vooraan de woning bevinden zich de garage, bureau en een aparte tv-kamer. De verschillende ruimtes zijn evenwel zo geschakeld dat er geen direct zicht mogelijk is doorheen de woning. Hierdoor verhoogt het verrassingseffect bij het betreden van de verschillende leefruimtes.

De architectuurbeleving begint reeds bij het betreden van de woning. Dit gebeurt via een brede pivoterende deur die toegang geeft tot een dubbelhoge inkomruimte, grenzend aan de ontvangstruimte. De bovenliggende vide is de architecturale verbinding tussen gelijkvloers en verdieping. De muur in de vide heeft een begeleidende functie naar de rest van de woning, zowel in horizontale als in verticale zin. Er is gekozen om het plafondpeil van het gelijkvloers over de volledige oppervlakte gelijk te houden, in combinatie met wisselende vloerpeilen. Hierdoor vormen de verschillende ruimtes één geheel met variërende hoogtes en verschillende belevingswaarden.

Een tweede element dat een grote rol speelt in de architectuurbeleving is de open haard. Doordat er gewerkt is met wisselende vloerpeilen gaat de haard vanuit de keuken anders ervaren worden dan vanuit de eetruimte. Er is ook gekozen om vanuit de leefruimte geen direct zicht te geven op het zwembad en de achterliggende tuin, maar enkel op het aanliggende ochtend- en avondterras. Door het zwembad enkel in de zichtlijn van de keuken te leggen wordt het verrassingseffect in de woning vergroot.

De verschillende ruimtes worden niet enkel gedefinieerd door de wisselende vloerpeilen maar ook door een afwisseling in muur- en glasvlakken. Dit nuanceert de binnenruimtes en varieert de architectuurbeleving. Er worden twee assen getrokken waarop de woning uitgelijnd is. Een verticale as, gelijklopend met de muur in de vide en de open haard en een horizontale as waarop de keuken, de kasten en het uitkragend raam uitgelijnd zijn.

In de tv-kamer wordt er een uitkragend, stalen raam geplaatst. Het stalen kader kadreert het zicht op de tuin en door de uitkraging ten op zichte van de buitengevel wordt de lichtinval getemperd. In de zitruimte wordt er een groot raam geplaatst, uitkijkend op het ochtendterras, inspringend ten op zichte van de buitengevel. Hierdoor wordt er een natuurlijke zonnewering bekomen waardoor het invallende licht "tegengehouden" wordt. Voor de andere glasvlakken worden er grote, plafondhoge glaspartijen voorzien waardoor de leefruimtes baden in een zee van daglicht.

Op de verdieping is er bewust gekozen om geen ramen te plaatsen in de buitenmuren. Dit om volledige privacy te garanderen op de nachtverdieping. De slaapvertrekken krijgen echter voldoende licht en lucht door strategisch ingetekende patio's. Deze patio's brengen echter de privacy per slaapvertrek niet in het gedrang.

Een bijkomende wens van de opdrachtgever was dat er rekening werd gehouden met hun meubels en kunst- stukken. Vanuit deze optiek werd de aandacht voor inrichting en detaillering nog versterkt.

Outros projetos por Egide Meertens Architecten

Veeckman-Gélis
Borgloon
Vrieling
Cielle
Lambert-Corthouts
Heusden
Vanderlee-Broeckx
Genk
Woning Nicolaï
Riemst
Dubois - Barry