Photo © Philippe van Gelooven
© Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven

Vanderlee-Broeckx

 Voltar à lista de projetos
Ano
2009
Custo
100K - 1M
Pisos
1-5 Stories

De woning is gelegen in een rustige, bosrijke omgeving. Het eerste wat meteen opvalt is dat er geen duidelijke perceelsgrenzen zijn waar te nemen waardoor het bos bijna letterlijk tot in de woning binnendringt. Men heeft geprobeerd om zoveel mogelijk bomen te behouden, waardoor er in de woning een variërende lichtinval gecreëerd wordt. Vanuit deze invalshoek is de woning ook vormgegeven en afgewerkt. Het grauwe, donkere van het bos komt terug in de buitenafwerking en kleurschakeringen van de woning. In contrast hiermee is er bewust gekozen om het interieur wit af te werken.

De woning is opgevat als één open ruimte waarin de verschillende gebruikszones, begrensd door grote glasvlakken, aaneengeschakeld zijn. Door deze gebruikszones niet rechtlijnig te schakelen, maar verspringend ten opzichte van elkaar, worden storende doorzichten vermeden. De geschakelde gebruikszones op het gelijkvloers zijn de zithoek, de eetruimte en de woonkeuken. Achter de keuken werden de berging, de vestiaire, het toilet en de trap naar de verdieping ingetekend. Deze verdieping biedt ruimte aan de nachthal, een berging, een ruim bureau en de badkamer met doorgang naar de slaapkamer.

De toegang tot de woning is centraal voorzien, zonder een aparte inkomhal. Men betreedt op die manier meteen het hart van de woning en komt terecht in de keuken Doordat er gekozen is voor een centrale inkom, worden er zowel vooraan als achteraan de woning aangename verblijfsterrassen gecreëerd. Vooraan de woning, ter hoogte van de keuken, is dit een terras met ochtendzon, terwijl men achteraan de woning kan genieten op een terras met avondzon.

Er werd vooral aandacht besteed aan de detaillering van de woning. Zowel op vlak van constructie als op vlak van afwerking. De raamvlakken en raamprofielen werden ontworpen en geconstrueerd naar eigen detaillering. Bepaalde glasvlakken liggen dieper ten opzichte van de rest waardoor de lichtinval genuanceerd wordt. Op vlak van afwerking is er vooral aandacht besteed aan de uitlijning van de verschillende ruimtes en het materiaalgebruik. De deur van de berging ligt in hetzelfde vlak als de kastenwand in de woonkeuken waardoor er nauwelijks aandacht op gevestigd wordt. Bijzondere aandacht ging uit naar de vormgeving van het kookeiland. Een deel van het werkblad werd uitgevoerd als een zwevend volume wat een bijkomende architecturale beleving met zich meebrengt. In de volledige woning is er een witte gietvloer geplaatst waardoor het contrast tussen het lichte, open interieur en het donkere, grauwe exterieur nog meer versterkt wordt.

Outros projetos por Egide Meertens Architecten

Veeckman-Gélis
Borgloon
Vrieling
Cielle
Lambert-Corthouts
Heusden
Timmermans-Venderink
Tongeren
Woning Nicolaï
Riemst
Dubois - Barry