Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven
Photo © Philippe van Gelooven

Vrieling

 Voltar à lista de projetos
Ano
2012
Custo
100K - 1M
Pisos
1-5 Stories

Deze vakantiewoning, die later bestemming kan krijgen tot permanente woning, is gelegen in “Cielle” een deelgemeente van “La Roche-En-Ardenne”, Ligt aan de rand van een groene vallei. Dit aspect speelt een grote rol in de conceptuele uitwerking van de woning. Vanaf het perceel heeft men immers een zeer mooi vergezicht over de hele omgeving.

De strikte stedenbouwkundige voorschriften legden beperkingen op aan de vormgeving voor wat betreft maximale volume en afmetingen. Binnen deze beperkingen zijn we er in geslaagd een ruimtelijk woning te ontwerpen, waarbij er een aandacht werd besteed aan de integratie met de omgeving en de wensen van de opdrachtgever.

Het geheel bestaat uit 2 afzonderlijke delen. Aan de straatzijde bevinden zich de garages in een rechthoekig volume, terwijl de eigenlijke woning meer naar de achtertuin is geplaatst en dit evenwijdig met de straat. Deze woning refereert vormelijk naar de archetypische vorm van een “huis”: een vloer, muren en een zadeldak.

Het woonvolume is langgerekt over de volledige beschikbare bouwbreedte. De organisatie van de verschillende ruimtes is lineair opgevat: de leefruimte zit in het verlengde van de eetruimte en de keuken, en gaat verder door in de nachtruimtes. Deze organisatie van achter elkaar geschakelde ruimtes heeft tot gevolg dat ze nagenoeg allemaal ook uitgeven op de mooie vallei. Het nachtgedeelte is uitgevoerd volgens een split-level-uitvoering. Er bevindt zich één slaapkamer met badkamer onder het dakvlak, twee slaapkamers met kleine wasgelegenheid zijn voor een deel verzonken in de grond. De leefruimtes krijgen een optimale ruimtelijkheid, door ze te reiken van vloer tot in de nok van het zadeldak. Het archetypische model van een “huis” komt hier intern goed tot zijn recht.

De grote glaspartijen reiken van vloer tot kroonlijst en zijn geplaatst aan weerszijden van het volume. Deze doorzon-organisatie laat toe een boeiende relatie te leggen vanuit de woning naar het leven op de straat alsook naar het vergezicht van de vallei en bijhorende Ardense landschap.

Het gekozen materiaalgebruik is eenvoudig, sober, natuurlijk en contextueel bepaald: leien, hout en breuksteen. Door het dakvlak en de muren uniform af te werken met antracietkleurige leien wordt de vorm van de woning versterkt. Het houten buitenschrijnwerk geeft de woning een warme toets en vormt een mooi contrast met de leien bekleding en het metselwerk in breuksteen.

Outros projetos por Egide Meertens Architecten

Veeckman-Gélis
Borgloon
Lambert-Corthouts
Heusden
Vanderlee-Broeckx
Genk
Timmermans-Venderink
Tongeren
Woning Nicolaï
Riemst
Dubois - Barry