Factory Roos Houses

Arquitectos
Delmulle Delmulle
Localização
9700
Ano
2015
Custo
100K - 1M
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Schrijnwerkerij Roos
Equipa
Seger Delmulle, Mathieu De Cock

Het project is gesitueerd in Oudenaarde, in een ambachtelijke zone, waar volgens regelgeving alleen industriële gebouwen kunnen worden opgetrokken. De opdracht bestond er dan ook in (louter) een loods te bouwen voor een (ambachtelijke) schrijnwerkerij. Vanwege de centrale ligging en het residentiële karakter van de omgeving hebben we een vooruitstrevende visie voorgesteld, aan de bouwheer en aan de stad: Wat als we het dak, anders ongebruikte verharde oppervlakte, gebruiken als maaiveld voor het bouwen van woningen?

Hoe zullen we, in een immer veranderende wereld die zich meer en meer ontwikkelt naar een mensgerichte planeet, binnenkort negen miljard mensen huisvesting bieden die zowel op architectonisch als op stedelijk niveau kwaliteit biedt?
Duurzame ontwikkeling is niet alleen synoniem voor het bouwen van vooruitstrevende energiecentrales of gebouwen met een lage ecologische afdruk, het is ook een onderzoek en ontwikkeling van potenties, het creëren van perspectieven voor een bewoonbare toekomstige samenleving. Innovatie in de bebouwde omgeving komt niet uit nieuwe materialen, nieuwe technieken of nieuwe systemen: het komt uit de moed om het gezond verstand te gebruiken, de behoeften te begrijpen en het probleem te bekijken in termen van zowel micro als macro omgevingen.

Het behandelen van een fabrieksdak als bouwplaats voor huisvesting, kan misschien een klein antwoord geven op de steeds toenemende druk van de bevolking. Deze vorm van verstedelijking is niet storend en conceptueel verstandig, ze kunnen goed samen gaan. De twee entiteiten kunnen zelfs complementair worden gebruikt: als kantoor of thuis voor de werkplaatsgebruiker bijvoorbeeld.

We ontwikkelden het industriële gebouw op een flexibele manier als een eenvoudig rechthoekig volume dat in kleinere segmenten kan worden verdeeld om een betaalbare werkplaats voor kleine kunst- en ambachtsbedrijven te bieden (kleermaker, keramiek, glaswerkplaats, meubelmaker). Een mogelijke interactie en samenwerking tussen deze ambachten kan het
uitgangspunt zijn voor een beter, lokaal gemaakt, duurzaam handelsmodel voor deze kleine provinciale stad.
De dakwoningen zijn op een eenvoudige maar eigentijdse manier gebouwd. Eenvoudige, betaalbare en energiezuinige houtskeletbouw met een royale buitenruimte. Deze buitenruimte, noem het tuin of terras, fungeert als een verlenging van de binnenruimte. Dit geeft de bescheiden woningen een geweldig ruim gevoel. De houten woningen, geïsoleerd met cellulose, zijn volledig (en eenvoudigweg) bedekt met synthetische dakrubber, waardoor ze bovendien radicaal luchtdicht zijn.

Onderzoek naar en het ontwikkelen van daadwerkelijke mogelijkheden en het creëren van nieuwe perspectieven in de dagelijkse (gerealiseerde) projecten is hoe wij duurzaamheid zien.

Misschien is het geen utopie: het terugvorderen van de gigantische hoeveelheid fabrieksdaken als maaiveld voor huisvesting, landbouw of handel als een perspectief op het beter gebruiken van ons reeds ruim opgevulde landschap.

Projetos relacionados

 • Kanzlei in der Brauerei
  Martin Schmitt Architektur
 • Kantine der Ecole Voltaire
  Martin Schmitt Architektur
 • HQ CORDEEL
  Binst Architects
 • Foshan Poly • OPUS ONE
  CCD (Cheng Chung Design)
 • Lattenburg
  he und du ZT KG

Revista

Outros projetos por Delmulle Delmulle

Dug-in House
Ronse
Vlabo III
Londerzeel
Avalon
Waregem
Vertical Loft
Petegem aan de Schelde
Siamese House
Wortegem-Petegem
Barons Sans Soucis
Gent