the windows slide in the walls
照片 © bruno vanbesien
living space
照片 © bruno vanbesien
living space
照片 © bruno vanbesien
closed kitchen
照片 © bruno vanbesien
the kitchen can be partly openend
照片 © bruno vanbesien
entry of the toilet
照片 © bruno vanbesien
detail of the stairs
照片 © bruno vanbesien
straight lines
照片 © bruno vanbesien
office with view to the Brussels office district
照片 © bruno vanbesien
entry of the loft from the lower floor
照片 © bruno vanbesien
view towards the bathroom
照片 © bruno vanbesien
the office space
照片 © bruno vanbesien
the shower is hidden in the cupboard
照片 © bruno vanbesien
bathroom
照片 © bruno vanbesien

Frontispies Loft

 回到项目列表
地址
Frontispiesstraat, 1000 Brussels
年份
2009

In the Brussels North quarter a developer converted an old warehouse into a multifunctional project with lofts on the upper floors. The top floor, and the former technical space above it, located on the roof, were merged into a large duplex loft of 220m2.

The ground floor has the typical structure with the open loft floor plan and is defined by the large windows overlooking the street. The bedrooms, office and bathroom are located on this floor. The metal staircase that connects the living quarters in the former technical chimneys is light and works its way through a one meter thick concrete floor.

For reasons of letting the residents enjoy of the two large roof gardens, the living room and kitchen was planned on the roof level. Because the building is on the list of protected buildings, interventions visible from the street were impossible. The introduction of light is done through a skylight in the roof, but also two windows in both side walls to the terrace. Legally it was not possible to enlarge the holes and structurally the rectangular hole in the centre concrete wall could not be changed. To maximise the view both windows were placed within these walls using an ultra-thin profile for the sliding wings and the frames were completely hidden, making it seem as if in both situations open and closed, no frame is visible. The hole in the thick centre wall accentuates the outward direction.

Undisguised transparency is the word in this loft. On the lower floor, this quest went even further. The bathroom located farthest from the street and is so from the light, gets direct light through the glass wall that is between the bathroom and bedroom and because of that it look a very spacious bathroom. You look through the bathroom from the bedroom to the panorama of the North quarter. Yet this openness is not absolute. If in the future the family status of the client, a bachelor, change it is still possible to cover the glasbox in the middle with curtains, so to be turned into a black box. Also, by placing the glass at regular intervals as vertical louvres the wood studs are giving according to their direction of view more or less obscure, playing a subtle game with minimal effort and maximum privacy liveability.

The interior, especially kitchen and bathroom follow the same pattern and juggle with the concepts of open and closed. Thus, the cooking area can be concealed by a hinged closet and even the shower and the washbasin can also be completely closed in the cupboard.

以下出品方的其他项目 bruno vanbesien architects

B&W Loft
Sint-Pieters-Leeuw
M&J House
Tervuren
J&M House
Anderlecht
T&A House
Gent
NT House
Tervuren
TV House
Affligem