Art Box

Waregem
照片 © Scritto Belgium
照片 © Scritto Belgium
照片 © Scritto Belgium
照片 © Scritto Belgium
照片 © Scritto Belgium
建筑师
Delmulle Delmulle
位置
Waregem
年份
1994
费用
10万 - 100万
楼层
1-5层

BE-PART is een platform voor hedendaagse kunst waarbij creatie en ontmoeting sleutelwoorden zijn. Het centrum wil zich toespitsen op actuele, beeldende kunst van een kwalitatief hoogstaand, internationaal niveau.

De doelstelling was het kunstgebeuren naar het niveau van het grote publiek te brengen en kunst niet te laten verstarren in de hoge ivoren toren waar ze enkel toegankelijk is voor een selecte groep van kunstkenners en –liefhebbers.

Twee bestaande karaktervolle woningen, gebouwd in 1947, dienden ingepast in een nieuwe, ruimere structuur met nieuwe functies: het concept dat Frank Delmulle uittekende is dat van een rondgang geworden, een rondgang in tijd en ruimte(s), consequent opgebouwd, met respect voor het heden en liefde voor de toekomst.

De bezoeker wordt haast onmerkbaar maar met zachte dwang uitgenodigd voor een cirkelvormige wandeling. Buiten aan de ingang hebben dwarse arduinstroken de snelle vaart van het moderne leven al afgeremd. De gast betreedt de grootste van de bestaande villa’s, die als onthaalgebouw fungeert. Van 1947 wandelt hij via de loopbrug naar 1994. Er zijn geen wegwijzers, alleen de vloerspots zijn onnadrukkelijke bakens. De brug leidt naar de grote, haast mythische expositieruimte van glas en beton. Om de harmonie te bewaren met de oude structuur zweeft dit nieuwe gebouw als het ware boven de grond: het ‘nieuwe’ mag het ‘oude niet wegdrukken. Het wisselende contact met aarde, licht en lucht wil het precaire spel tussen rationele en irrationele illustreren, schermzone die zo essentieel is voor de kunst en de kunstenaar.

De gebogen achterwand leidt de gast onontkoombaar naar de naar de overgangsruimte, sas tussen oud en nieuw, tussen binnen en buiten, tussen licht en donker; Dat sas voert hem vervolgens naar de ‘sarcofaag’, het heilige der heiligen. In deze verzonken ruimte geen akoestisch plafond, maar naakte muren, koelte en weinig licht, een plek die uitnodigt om te zwijgen. Ten slotte komt de gast weer in de ‘oude’ structuur terecht, via de trap die naar het tweede huis leidt, terug naar 1947. Daar wacht hem het verleden, eindigend in art- déco en een gordijn van bamboe. Ruimtes, materialen, structuur, licht: alles haakt in elkaar en verwijst naar elkaar, in een volmaakte cirkelbeweging. Het einde grijpt in op het begin. De harmonie.

相关项目

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • シャングリ・ラホテル東京
    ワークテクト
  • 日本平ホテル
    ワークテクト

杂志

以下出品方的其他项目 Delmulle Delmulle

Dug-in House
Ronse
Vlabo III
Londerzeel
Avalon
Waregem
Vertical Loft
Petegem aan de Schelde
Siamese House
Wortegem-Petegem
Barons Sans Soucis
Gent