Avalon

Waregem
照片 © Koen Van Damme
照片 © Koen Van Damme
© Koen Van Damme
© Koen Van Damme
建筑师
Delmulle Delmulle
地址
Henri Lebbestraat 3, 8790 Waregem
年份
2012
费用
100万 - 1亿
楼层
5-20层

Gebouwen moeten de wegwerpmaatschappij weerstaan en lang kunnen functioneren. De bedoeling is dan ook om een synergie te verwezenlijken tussen een gesofistikeerd technisch gebouw en architectuur met de grootst mogelijke tactiliteit en sfeer.

De aanwezigheid van private en publieke buitenruimtes is het uitgangspunt en primordiaal. De insnijdingen en uitsparingen zijn bepaald door de azimut van de zon. Dankzij verregaande zonnestudies komt er optimaal zonlicht tot in het hart van het gebouw. Dit zorgt niet alleen voor warmtewinsten maar ook voor eigentijdse woonruimtes met royale buitenruimtes waardoor licht en zon kan toetreden. Bovendien verzachten zij het monolitische en massieve karakter van het gebouw en laten het zo beter aansluiten op de meer kleinschalige context.

Eigentijds stedelijk wonen vertaalt zich in bereikbaarheid, veiligheid, woonkwaliteit en duurzaamheid. Bij 'stedelijke woonkwaliteit' zijn buitenruimtes, al dan niet voorzien van beplanting, van vitaal belang. Door hun centrale positie creëren zij extra ruimtegevoel en daglicht in de woonunit. Ze zijn afgewerkt in hout, met houten draagbalken voor het plafond en een houten vloer. Langs de drukke Zuiderlaan zijn de terrassen afgeschermd met een geperforeerde baksteenwand die van binnenuit de nodige doorkijk biedt, doch buitenaf alle privacy garandeert. Door de grote schuiframen en kamerhoge beglazing sluiten de binnenruimtes naadloos aan bij de terrassen, wat visueel en gevoelsmatig voor een wezenlijk ruimtelijk effect zorgt.

Alle bouwmaterialen zijn aangepast aan hun specifiek doel. Woonzones zijn uitgevoerd in warme materialen, met houten vloeren in de leefruimtes. Andere zones zijn harder afgewerkt: leisteen voor de keukenvloer, keramische tegels in de badkamers, gepolierd beton en gegalvaniseerd staal voor de gemeenschappelijke ruimtes. Schuiframen van gemoffeld aluminium zijn in gebouwhoge gordijngevels geplaatst.
De technische uitrustingen van de individuele woonunits werden volgens de principes van rationeel energiegebruik uitgewerkt. Centrale condenserende hoogrendementsketels (Viessmann Vitocrossal) worden gecombineerd met 22 zonnecollectoren op het dak die het warm water genereren. Elke woonunit is compleet uitgerust met individueel regelbare vloerverwarming (lage temperatuur verwarming en dus lager energieverbruik). Balansventilatie (systeem D) met warmterecuperatie zorgen voor een gezond leefklimaat. Onder de hellende inkomzone van de ondergrondse parkeergarage werden twee regenwatertanks voorzien.
Naast buffering voorzien zij ook water voor de tuin toiletten en voor schoonmaak.

In het opzicht van duurzaamheid dient ook steeds de levenscyclus en de levensduur van het gebouw geoptimaliseerd te worden. Aanpassen, uitbreiden en herbestemmen van het gebouw, in functie van wisselende levensbehoeften –of wensen (levenswijzen) van de gebruikers, is perfect mogelijk. Het masterplan is hierop voorzien.

Avalon is een ideële holistische leefgemeenschap. Stedenbouwkundig en architecturaal is het een duurzame
bebouwing met een totale coherentie op het sociale, culturele, agronomische, architecturale en stedenbouwkundige vlak. Het is een compositie van licht en duisternis, van zien en gezien worden, van geluid en stilte, een psychisch metabolisme. De matrix is gebaseerd op een noodzakelijkheid die de vanzelfsprekendheid van de gebruikswaarde en de belevingswaarde van de ruimte karakteriseert. Een duurzaam gebouw in een sociale, ecologische, economische en ethische context.

相关项目

  • Kanzlei in der Brauerei
    Martin Schmitt Architektur
  • Kantine der Ecole Voltaire
    Martin Schmitt Architektur
  • HQ CORDEEL
    Binst Architects
  • Foshan Poly • OPUS ONE
    CCD (Cheng Chung Design)
  • Lattenburg
    he und du ZT KG

杂志

以下出品方的其他项目 Delmulle Delmulle

Dug-in House
Ronse
Vlabo III
Londerzeel
Vertical Loft
Petegem aan de Schelde
Siamese House
Wortegem-Petegem
Barons Sans Soucis
Gent
Art Box
Waregem