Fire station for the Sri-Charleroi

Charleroi
Fotografia © Simon Schmitt - www.globalview.be
Fotografia © Marie-Françoise Plissart
Fotografia © Ghislain André
Fotografia © Ghislain André
Fotografia © Marie-Françoise Plissart
Fotografia © Marie-Françoise Plissart
Fotografia © Marie-Françoise Plissart
Fotografia © Quentin Olbrechts
Fotografia © Quentin Olbrechts
Fotografia © Quentin Olbrechts
Architects
SAMYN and PARTNERS
Adreça
Rue de la Tombe 6001, Charleroi
Any
2016
Architecture and Engineering

Philippe SAMYN and PARTNERS All projects are designed by Philippe Samyn who also supervises every drawing
 
Services engineering
Philippe SAMYN and PARTNERS with FTI (sister company since 1989) if not mentioned 
 
Client
Temporary Association ‘THOMAS & PIRON – CIT BLATON’
 
Principal and design partner
Dr Ir Philippe SAMYN
 
Administrative partner
Arch. Ghislain ANDRE
 
Associate partner
Ir Olivier JOTTARD
 
Collaborators
Ir Arch. Blandine CAPELLE, Arch. Gaofei TAN, Paula FERNANDEZ LOBERA, Monika STUDZINSKA
 
Structural engineering
Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch. Blandine CAPELLE) with Ingenieursbureau MEIJER sprl (Jan MEIJER and Ben VERBEECK)
 
Building services
Philippe SAMYN and PARTNERS (Dr Ir Philippe SAMYN, Ir Olivier JOTTARD and Ir Arch. Blandine CAPELLE) with Flow Transfer International (Andrew JANSSENS)
 
Building physics
NEO & IDES (Bruno BUSCH, Jean-Philippe LEMAIRE and Mathieu LEROY)
 
Accessibility for disabled persons
Plain-Pied asbl (Xavier ANCIAUX)
 
Environmental impact report
AGORA (Serge PEETERS and Rodolphe DEHARD)
 
Signing
SDesign (François-Joseph de LANTSHEERE and Christine MANIET)
 
Surface
13,359 m² above ground, 6,362 m² underground; 
 
 


Considering the specific characteristics of the site, the architecture of the project is simple, contemporary, compact and functional (flow of people and vehicles) while offering an iconic and recognisable form, compatible with the firm tertiary character of the environment. 

 


SITUATION – Easy access to the nearby motorway is essential for the station's location. It is therefore crucial that the selection of this site is reinforced by the fast and safe transport of vehicles and people in case of emergency. Consequently, all efforts are made in order to reduce the response time of the fire station.The location of the building is the result of a study aimed at combining the responses to the constraints given by the site: large drop, neighbourhood, driveways, low ground bearing, wind direction, solar orientation, etc.


 


The location of the building, in the upper and flattest part of the ground, limits the excavation and backfill associated with the construction. The two existing driveways, the first used for emergencies and the second for personnel and visitor access, are positioned in order to limit the length of the roads. The hollow made by the south access creates the entrance to the building at ground level (pedestrians, bicycles and cars), as well as an area accessible to delivery vans. Access to the west, which is higher, establishes the first level of the building as the emergency level. This level is surrounded by an emergency ring road, allowing each truck to leave independently from the others by a sectional door assigned to it.

 


The true backbone of the project is the north-south axis, naturally indicated by the access to ground level. This is the main horizontal circulation, punctuated by all the vertical circulations, thus defining the building’s orientation. 

 


The drill tower, situated across the emergency road at the junction of the north-south axis and the emergency vehicle access road, is visible from this axis. It is surrounded by a concrete exercise area to the north, allowing trucks to easily turn around the tower and to simulate fires. The site report suggests establishing the area for fire drill exercises to the north of the field, in order to avoid smoke drifting toward  the neighbouring houses.

 


The south-east area follows the uneven ground in order to limit, as much as possible, the construction footprint on this green site. It naturally joins the outdoor sports field, established as a continuation of the delivery area. The site is fully secure, thanks to a continuous barrier, with only three separate and secure access points: the "emergency" access point, the "entrance" access point and the "delivery" access point. To the south, a red wall of perforated plates emblazoned with the Regional Fire Service shield, separates the car park from the delivery area and extends up to the road, marking the entrance to the site. 

 


MORPHOLOGY OF THE BUILDING –  The round form of the plan issues directly from the flow of emergency vehicles. Indeed, two circulation driveways are planned: the first, internal, for return from emergencies and the other, external, for departures. The round form is an obvious means to avoid any crossing between the two flows and to ensure that no manoeuvre is performed both inside or outside the great hall. All functions are housed in this 90 m diameter and 5 level high cylinder. The compactness of this volume reduces external exposed surfaces and thus minimizes energy loss. Before putting renewable energy systems in place, it is essential to save energy at the source, reducing energy loss and maximising free gains from the architecture and its installation. 


 


The 5 levels are divided as follows:

 


LEVEL 0 – entrance –  This semi-underground level is on the same level as the south access. It is ideal for parking and for the delivery area. All the car parks, as well as the unloading platforms, are covered. The car park is clearly divided between visitors, day personnel and "24 h" personnel. The rest of this level is composed of technical areas, stock areas (directly connected to the unloading platform) and areas for special units. In addition, there is a gas mask training pathway and an access to the drill tower.


As it is sheltered from inclement weather, the use of the car park is very comfortable while its reduced footprint maximises external green spaces.


The natural light in the car park further increases comfort with a set of mirrors reflecting the light from the central skylight. This brightens the space and makes the entrance clearer. Indeed, this 13 m squared skylight is situated next to the vertical circulation core and the welcome-museum area. It naturally guides all users to this space.

 


LEVEL 1 – emergency –  At the level of the west access, this area is occupied on the periphery by the main hall, harbouring the vehicles’ garage in addition to an internal lane. A separate compartment houses the ambulances at a constant temperature, while another compartment is occupied by a car-wash. There are no pillars between the circulation driveway and parking places, which prevents many potential accidents and provides flexibility in this annular space. However, no vehicle is to circulate in an emergency state within the building. In fact, each vehicle has its own door and leaves directly without endangering any of the fire fighters who are running towards their trucks. The main hall is lit by fourty-eight 6 m high translucent doors along the whole curved façade, creating soft and uniform lighting in addition to the skylight facing the back of the emergency area. This space is magnified by the "heroes’ square", a space dedicated to the celebration or reverence of the fire fighters who have returned from the fire. This ample space also allows for  the welcoming of groups of visitors, information sessions for the entire station, etc.


The rest of the level, falling within the ring road, includes the mechanical workshop, emergency changing rooms, storage and maintenance rooms for equipment and truck (masks, tanks, hosepipes, etc.). A logical pathway connects contaminated elements, near to the back of the emergency area, and the clean elements on the side of the first emergency trucks. 

 


LEVEL 2 – changing rooms –  On the mezzanine of the main hall and the workshop, this small-surfaced area includes private changing rooms, rooms dedicated to the ambulance drivers in addition to some offices, using the light from the central skylight. 


 


LEVEL 3 – life and administration –  This level includes all departmental offices as well as the building’s general reception office situated next to the vertical circulation core. These departments are served by a central north-south corridor which, after the airlock, also serves the fire fighters’ living areas (television room, sports hall, training room, bedrooms etc.). The Emergency Call Processing Centre, located near the bedrooms and offices, offers a panoramic view of the emergency driveway. 


All of these areas are lighted by exterior wall openings as well as by 7 north-south oriented patios in addition to the central skylight. These north-south patios allow efficient energy management, improving hygrothermal comfort with water pools. The sports hall is lighted by polycarbonate panels placed upon the roof and on the upper part of the vertical walls. 

 


LEVEL 4 – garden and restaurant –  The last level offers a restaurant with a panoramic view over Charleroi, as well as a floral and vegetable garden of about a hundred square metres on the roof. This vegetable garden and greenhouse can provide food directly to the kitchen. They are designed to be a part of the training provided by the hotel schools in the surrounding area, whose students could come and prepare the fire fighters’ meals and tend the garden. There is also an outdoor terrace next to the restaurant for a bit of sun exposure.


This level also has access to the seating levels for the sports hall and an outdoor running track circling the building while offering spectacular views of the region.

 


LEVEL 5 – roof and equipment rooms –  The roof of the restaurant is equipped with photovoltaic and thermal panels providing one part of the electricity and hot water required for the proper functioning of the station.


 

Projectes relacionats

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Revista

Altres projectes per SAMYN and PARTNERS

European Council and Council of the European Union
Brussels
Head office of AGC Glass Europe
Louvain-la-Neuve