Football Stadium and Multipurpose Sports Hall Stožice

Ljubljana, Slowenien
Foto © Matevž Lenarčič
Foto © Suzuki Hisao
Foto © Matevž Lenarčič
Foto © Suzuki Hisao
Foto © Suzuki Hisao
Foto © Žiga Čebašek
Foto © Suzuki Hisao
Foto © David Lotrič
Foto © Suzuki Hisao
Foto © Suzuki Hisao
Foto © Suzuki Hisao
Architekten
Sadar+Vuga
Standort
Ljubljana, Slowenien
Jahr
2010
Stockwerke
5–20 Stockwerke

Type
leisure and sport

Source
international open competition, 1st prize

Client
Ljubljana City Municipality, Grep d.o.o.

Site area
182.600 m2

Building area
14.100 m2 (sports hall), 24.600 m2 (football stadium)

Total floor area
35.500 m2 (sports hall), 33.700 m2 (football stadium)

Storeys
2 underground + ground floor + 3 storeys (sports hall)

Program
football stadium, sports hall, warm-up sports hall, exhibition, parking (+retail)

Structure
reinforced concrete with prefab elements and steel structure for arena roof

Cladding
glass, facade panels

The Sports Park Stožice is a hybrid project. Its implementation is the result of the public-private partnership between the City of Ljubljana and the Grep development company. The Sports Park Stožice integrates a football stadium and a multi-purpose sports hall with a big shopping centre, covered by the artificial landscape of the recreational park. As a result 182,000sqm Sports Park Stožice becomes one of the major focal points of Ljubljana's urban life, attracting people of different interests and generation both during the daytime and in the evenings.

The football stadium for 16,000 spectators is laid out under the plateau of the park. As a structure, it's therefore ‘sunk' into the park. Only the roof over the stands rises above the plane of the park as a monolithic crater.

The sports hall for 12,000 spectators is located in the north-western part of the park. The four levels of concourses and the lower, VIP, and upper stands are covered by a shell-shaped dome.

The park's plateau, the edge of the shell scallops and opens towards the interior. The ridges continue all the way to the top, where the facade meets the dome. This outlines the shape of the hall, a shell that opens towards the perimeter with large crescent openings overlooking the park. Along the entire perimeter, there is a canopy encircling the hall, acting as a derivative to the scalloped shell. Like the stadium, the entire shell of the hall is also finished in exterior cladding that changes colour depending on the exterior conditions and viewing distance.

Dazugehörige Projekte

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazin

Andere Projekte von Sadar+Vuga

Air Traffic Control Centre
Ljubljana, Slowenien
Chamber of Commerce and Industry of Slovenia
Ljubljana, Slowenien
Central Part of the National Gallery
Ljubljana, Slowenien
New Building for the Study of Social Work (SOAG)
Ghent
HSV Apartment
City Center, Ljubljana, Slowenien
Vander Urbani Resort
Ljubljana, Slowenien