Woning H.-S.

Houthalen
Architectes
Egide Meertens Architecten
Lieu
Houthalen
Année
2022

De opdrachtgever van deze woning is een bouwprofessional en dat mocht zich vertalen in een uitdagende constructie. Een inpandige garage was not done. Die vertrekpunten inspireerden tot een ontwerp met twee geschrankte volumes waarvan de bovenverdieping twee uitdagende overkragingen maakt.

Verder stemt het ontwerp zich met zijn gesloten voorgevel en open achtergevel volledig af op de omgeving, die wordt getypeerd door een drukke steenweg doorheen een bosrijk gebied. De gesloten voorgevel overstijgt de banaliteit dankzij zijn expressieve karakter. De ringoven gebakken gevelsteen is op de gelijkvloerse verdieping als siermetselwerk met een verspringend patroon verwerkt, wat de gevel een tactiel effect geeft. De voordeur ligt robuust gekadreerd en terugliggend als blikvanger in de voorgevel. De overdekte zone geeft ook uit op een patio die doorheen de eetruimte een zichtlijn creëert naar het aanliggende bos. Alle leefruimtes richten zich naar hun groene omgeving. Een wisselwerking van grote glasvlakken en kleine gesloten geveldelen zorgen voor een diverse beleving van het bos en bieden een diverse lichtinval in de woning. Temeer omdat de leefruimtes gericht zijn op de ochtend- en avondzon. Een overdekt terras beschermt tegen regen en overvloedige zonneschijn.

Het interieur maakt met het rijke gebruik van notelaar een knipoog naar de omgeving. De warme houtsoort wordt gecombineerd met terrazzo. Leuk detail: de kleur van de notelaar is ook in de vloer verwerkt. De met notelaar beklede betonnen trap naar de verdieping loopt over in een houten wand met daarin de handgreep uitgefreesd en een ingewerkt ledverlichting geven de verticale circulatie een zacht en vriendelijk karakter.

Projets liés

 • Promenade Favorita, Lugano TI
  mavo gmbh
 • Garten Höhenweg St.Gallen
  mavo gmbh
 • Sagiareal, Greppen LU
  mavo gmbh
 • Progressiver Reinraumausbau
  Lindner Group
 • Büro Allmendstrasse
  BFB Architekten AG

Magazine

Autres projets de Egide Meertens Architecten

Woning T.-V.
Tongeren
Woning N.
Riemst
Praktijkruimte Egide Meertens plus architecten
Riemst
Woning V.-L.
Grimbergen
Woning V.-B.
Genk