V&A Dundee

Dundee, Groot Britannië
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Photo © Hufton+Crow
Architecten
Kengo Kuma & Associates
Locatie
Dundee, Groot Britannië
Jaar
2018

Located along the waterfront in the city of Dundee in the northern part of Scotland, this museum is a branch of the Victoria & Albert Museum in London.
In addition to exhibits of artwork in the V&A collection, contemporary Scottish art and product design from the area are on display, making it a facility that is expected to become a new cultural centre in Scotland.

The site faces the River Tay, and the architecture proposes a new integrated way to achieve harmony with the environment. The façade has a variety of shadows and changes created with multiple horizontal layers of precast concrete as a way to express the beautiful cliffs of Scotland with architecture.

A large horizontal “hole” was provided in the centre of the building. This “hole” represents an attempt to connect Union Street which runs through the centre of Dundee with the beautiful natural scenery of the River Tay. This feature was adopted in order to create a 21st century type cultural facility that is an integral part of the environment and community which replaces 20th century type art museums that were cut off from the environment.

The foyer was designed as a large void that is covered with locally available wood that has a soft texture with the intention that it be used as a “Living Room” capable of revitalizing the community by providing a venue where various concerts and performances are held.

Gerelateerde projecten

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Andere projecten van Kengo Kuma & Associates

Chokkura Plaza
Tochigi, Japan
Nagasaki Prefectural Art Museum
Nagasaki, Japan
Water / Glass
Shizuoka, Japan
Bato Hiroshige Museum of Art
Tochigi, Japan
Stone Museum
Tochigi, Japan
Plastic House
Tokyo, Japan