Woning S.-V.

Oud-Herverlee
Arquitectos
Egide Meertens Architecten
Localização
Oud-Herverlee
Ano
2020

Bijzonder aan dit project is dat de opdrachtgever twee aangrenzende bouwpercelen had. Dat liet toe één perceel als zijtuin te benutten, waardoor de het ontwerp een heel andere belevingswaarde krijgt. Die extra ruimte gaf de vrijheid een geleidelijke overgang tussen publiek en privé te creëren, waardoor de bezoeker niet met de deur in huis valt. Na de tuinwandeling betreedt de bezoeker de woning via een overdekte inkom. Een gang schermt de verschillende vertrekken af van directe inkijk en schept zo een extra laag geborgenheid. Eenmaal in de leefruimtes onthult de woning zijn echte aard: open en luchtig dankzij grote raampartijen en een vide die een derde dimensie legt tussen de zitruimte en het bovenliggende bureau. De ramen in de zijgevel betrekken de zijtuin in deze ruimtes.

Het interieurontwerp – ook van de hand van Egide Meertens Plus Architecten – laat zich typeren door een geslaagde mix van twee houtsoorten en natuursteen. Het materialenpallet past in het geheel en wordt consequent in heel de woning doorgetrokken, van keuken tot het haardmeubel in de zithoek. Geheel volgens de signatuur van het bureau is de detaillering ook hier volledig uitgepuurd. Een keukenraam lijkt deel uit te maken van de kast. Die kast loopt overigens door in de aanpalende , open berging die zo een opwaardering tot bijkeuken krijgt. Nog een spitsvondigheid: een polyvalente ruimte is door een kamerbrede schuifwand gescheiden van de zitruimte en kan dus heel gemakkelijk in het geheel betrokken worden.

Ook voor passanten biedt de woning heel wat te ontdekken in zijn wisselwerking tussen open en gesloten geveldelen of in zijn contrasterende gevelvlakken, waarbij verticale geplaatste gevelsteen op de benedenverdieping afwisselt met horizontaal verwerkte baksteen op de verdieping. De baksteen op zich is ook bijzonder. De Duitse steen is op turf gebakken in een ringoven wat resulteert in een harde en soms imperfect gevormde bakstenen. De knobbels in het oppervlak van deze ‘misbaksels’ brengen dynamiek in het gevelbeeld. De ramen zijn ook niet netjes boven of naast elkaar uitgelijnd, maar ze vormen een compositie in het bakstenen frame, wat bijdraagt aan de markante architectuur.

Projetos relacionados

  • Gebäudeadaptierungen Rathausbereich - Zwentendorf
    maul-architekten zt gmbh
  • FON - Wohnbau und Kindergarten Fontanastraße
    GERNER GERNER PLUS
  • GOLD - Wohnbau Goldberg
    GERNER GERNER PLUS
  • BENE - Wohnbau Benedikt
    GERNER GERNER PLUS
  • PUCH - Wohnbau Puchsbaumgasse
    GERNER GERNER PLUS

Revista

Outros projetos por Egide Meertens Architecten

Woning V.-B.
Genk
Woning D.-K.
Maasmechelen
Woning C.-G.
Lanaken
Woning T.-V.
Tongeren
Woning N.
Riemst