Le Toison d’Or

Brussels
照片 © Hufton+Crow
照片 © Hufton+Crow
照片 © Hufton+Crow
照片 © Hufton+Crow
照片 © Hufton+Crow
照片 © Hufton+Crow
照片 © Eva Bloem
照片 © Eva Bloem
照片 © Eva Bloem
图纸 © Ben van Berkel
图纸 © UNStudio
图纸 © UNStudio
图纸 © UNStudio
图纸 © UNStudio
建筑师
UNStudio
地址
Avenue de la Toison d’Or 25-29, Brussels
年份
2016
楼层
5-20层
Client

TD Immo Invest BVBA, Brussels

Building surface
48000 m2

Building volume
87000 m3 (above ground), 110.000 m3 (underground); total 197.000 m3

Building site
5800 m2

Programme
Retail, apartments and underground parking

Credits
UNStudio: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Wesley Lanckriet, Jacques van Wijk and Hans Kooij, Tina Kortmann, Tatjana Gorbachewskaja, Philipp Meise, Jaap-Willem Kleijwegt, Marie Prunault, Tomas Mokry, Nanang Santoso, Olivier Yebra, Thomas Harms, Rene Wysk, Todd Ebeltoft, Patrick Noome, Chartlotte Guyaux, Johanna Mencia, Machiel Wafelbakker, Bartek Winnicki, Aurelie Krotoff, Ondrei Kyjanek, Wendy van der Knijff

Advisors
Belgian architect: Jaspers-Eyers Architects, Brussels (BE)
Local project leader
realisation phase:  Wesley Lanckriet, U/Define Architects
Structural Engineer: ABCIS Van Wetter S.A., Brussels (BE)
Landscape architect: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, Amsterdam (NL)
Atelier Ruimtelijk Advies, Berchem (BE)
Installations: Techniplan adviseurs, Rotterdam (NL)
TDEC, Rumst (BE)
Building Physics
and sustainability: DGMR, Arnhem (NL)
Cost calculation: BBN adviseurs, Houten (NL)
Widnell Europe, Brussels (BE)
Fire Safety: FPC Fire Protection Consultants, Antwerpen (BE)
Quality Control: SECO, Brussels (BE)
Main contractor: CFE NV – BPC Brabant, Watermaal-Bosvoorde (BE)

Ben van Berkel / UNStudio’s first completed project in Belgium – ‘Le Toison d’Or’ - has been realised in Brussels.

Designed for ProWinko and in collaboration with Belgian architects Jaspers-Eyers, Le Toison d’Or is a hybridisation of a traditional building-block typology and a mixed-use development with a retail podium.

Located on the Avenue de la Toison d'Or between two historical gates (the Porte Louise and the Port de Namur), the mixed-use complex integrates into the urban fabric of its surroundings, whilst simultaneously merging a retail and residential programme.

Le Toison d'Or contains 72 apartments (from 50 to 750 m2), 13,000 m2 of commercial space, a 1040 m2 crèche, 330 parking spaces and an elevated city garden of 2,950 m2.

In order to avoid the monolithic qualities common to block structures, the façade of Le Toison d’Or is broken up by means of variations in texture, depth and the repeating rhythm of a series of curved vertical frames. These frames serve to enclose the balconies of the apartments on the upper floors, whilst also facilitating the large display windows of the retail units.

Ben van Berkel: “It was important that the retail units be as open and light and possible. We wanted to contrast this with the apparent solidity of the upper floors, to create the illusion that the vertical balloon-like frames were carrying the building; as if the whole block almost has the potential float above the avenue.”

Ben van Berkel: “In architecture we tend to favour abstraction and to avoid figuration. But on the street facade of the Toison d’Or building we wanted to investigate the space between the abstract and the figurative, to create moments of tacit allusion to the pictorial.”

In contrast to the vertical articulation of the street facade, the facades surrounding the elevated courtyard garden follow a horizontal arrangement. Here generously proportioned balconies provide a more tranquil experience of city life.

To access the apartments visitors and residents enter the building from the street side, where a large sculptural staircase leads them up to the main reception lobby, which is located towards the rear and elevated above the two retail levels. From here they can continue to further lobby areas furnished with informal seating, where the elevators to the apartments are also located.

The apartments in Le Toison d’Or vary in size from small to large, enabling a varied demographic of city residents. To ensure high levels of daylight in the interiors, the floor to ceiling heights reach at least 2.7 meters in living areas. For the apartments situated along the Avenue de la Toison d’Or, this height increases to more than 3 meters. Open kitchens in the form of large furniture elements create an informal entertaining space in the heart of the apartments and determine the circulation through the spaces.

Le Toison d’Or has been developed with high standards of sustainability. Main features are the excellent thermic isolation of the façade (including triple glazing), a high standard of acoustic insulation, an inventive cogeneration installation system for both the apartments and the retail units and the use of glass-fiber reinforced concrete.

相关项目

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • 海口美舍河生态修复工程
    土人设计
  • 重庆市潼南大佛寺湿地公园
    土人设计
  • 六盘水明湖湿地公园
    土人设计

杂志

以下出品方的其他项目 UNStudio

Erasmus Bridge
Rotterdam, 荷兰
Music Theatre
Graz, 奥地利
Mercedes-Benz Museum
Stuttgart, 德国
Galleria Department Store
Seoul, South Korea
Collector's Loft
New York City, 美國
Theatre Agora
Lelystad, 荷兰