Red Cross Care Hotel

Zuienkerke
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Architectes
POLO Architects
Lieu
Zuienkerke
Année
2018
Client
Red Cross-Flanders
landscape architecture
LAND landschapsarchitecten
technical engineer
Boydens engineering
structural engineer
Planet engineering

In het hotel van het Rode Kruis-Vlaanderen te Zuienkerke kunnen mensen die door ziekte, ouderdom, sociale omstandigheden of andere beperkingen moeilijk met vakantie kunnen gaan tot rust komen, al dan niet samen met hun mantelzorgers.

Domein Polderwind ligt naast een grote waterplas in het ruige natuurlandschap van de West-Vlaamse polders. Het cirkelvormige volume – of beter, een stapeling van een dubbele ‘torus’ met ongelijk middelpunt – werpt een blik van 360° op deze weidse omgeving. Het lage gebouw met houten gevels stelt zich bescheiden op in het landschap.

Het hotel heeft een even introvert als extravert karakter, waarbij die dualiteit op soms heel subtiele wijze tot uiting komt. Zo ontplooit de binnentuin zich als een intieme plek waar je je zonder schroom kan terugtrekken. De publieke ruimtes liggen aan de buitenzijde van de cirkel. Daar opent het gebouw zich volledig naar de omgeving door de kamerhoge glaspartijen. Waar de drie toegangssassen zijn gepositioneerd kan je volledig doorheen het gebouw kijken, van het domein tot in de binnentuin.

Het cirkelvormige volume omsluit een binnenpatio waar bewoners en bezoekers beschutting vinden tegen de harde zeewind. De benedenverdieping is doorwaadbaar en transparant. Er loopt een wandelpad dwars door het gebouw. Het publieke plein en de gemeenschappelijke functies op de benedenverdieping – zoals cafetaria, wellness en fitness – benadrukken de sociale beleving van vakantie.

De verdieping biedt meer privacy en rust met aan de buitenzijde gastenkamers die genieten van unieke zichten op het landschap. In meer afgeschermde ontspanningsruimten kunnen de gasten alleen zijn maar toch het collectieve gebeuren op de binnenpatio gadeslaan.

Projets liés

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Autres projets de POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent
Artesis Plantijn Hogeschool
Antwerpen
Diagonal-Besòs Student Residence
Barcelona, Espagne
Telenet Headquarters
Mechelen
Ambulant Centrum
Leuven
LUCA School of Arts
Brussels