Jewish Museum of Belgium

Brussels
Square view
Visualization © Barozzi Veiga
Street view
Visualization © Barozzi Veiga
Entrance
Visualization © Barozzi Veiga
Exhibition
Visualization © Barozzi Veiga
Loggia
Visualization © Barozzi Veiga
Night view
Visualization © Barozzi Veiga
Architecten
Barozzi Veiga
Locatie
Brussels
Jaar
2024
Klant
Beliris, Fédération Wallonie-Bruxelles, Jewish Museum of Belgium
Architects
Barozzi Veiga and Tab Architects
Restoration Architect
Barbara Van Der Wee Architects
Structural Engineer / Façade Consultant
Ney & Partners BXL n.v.
Service Engineer
Studiebureau R Boydens nv
Biophysics and Acoustics
Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau bvba

Barozzi Veiga in collaboration with Tab Architects and Barbara Van Der Wee Architects won the competition for the renovation of the Jewish Museum of Belgium.

The proposal for the transformation of the museum—described by the jury as a ‘discrete and at the same time present integration in the urban fabric’—focuses on reinforcing the relationship between the cultural institution of the museum and the city of Brussels.

The project aims to formulate a strong answer to reach a recognizable, peculiar, and open identity. Simultaneously, it seeks for an organization of the program in a clear and simple structure.
At the street level, wide display windows welcome visitors to enter from the street into the museum spaces. The ground floor hosts the book shop and the café, which are characterized by the presence of a central patio that brings light to all these functions.
Following a counterproposal to the competition brief, the temporary exhibition space occupies the underground level, while the permanent set-up is organized over four floors.
Last floor hosts a multipurpose space for 250 people, which opens to an exterior loggia that filters the relationship with the city of Brussels. The project maintains the existing façade of the building, which gets crowned with the new belvedere and offers magnificent views of the Palace of Justice and the Marolles.

With few precise gestures the project points to achieve its first objective: make the museum visible in the city and the city visible again from the museum. At the same time, the museum combines different public programs, aiming to be a dynamic place for openness, dialogue, and connection.

Gerelateerde projecten

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Andere projecten van Barozzi Veiga

Regulatory Council for the D.O. Ribera del Duero
Roa, Spanje
Auditorium and Congress Center
Águilas, Spanje
Philharmonic Hall
Szczecin, Polen
Graubünden Museum of Fine Arts
Chur, Zwitserland
Tanzhaus Zürich
Zürich, Zwitserland
Musée cantonal des Beaux-Arts Lausanne
Lausanne, Zwitserland