Woning D.-K.

Maasmechelen
Architecten
Egide Meertens Architecten
Locatie
Maasmechelen
Jaar
2019

Deze woning vormt het eindpunt van het straatbeeld in een doodlopende straat die overgaat in een wandelpad. Achter het bouwperceel ligt een dijk van de winterbedding van de Maas met daarop een wandel- en fietspad. Die karakteristieken bepalen samen met de diagonaal door het perceel snijdende bouwlijn de uitgangspunten voor het ontwerp. De promesse van het uitzicht op de Maas en haar winterbedding vormden de aanzet voor de sterk beglaasde achtergevel. Zowel de leefruimtes op de benedenverdieping als de ouderlijke slaapkamer op de verdieping kregen een brede uitkijk op het achterland.

Ruime buitennis

Die openheid staat in contrast tot de eerder gesloten voorgevel. Al bedriegt die schijn. De glazen voordeur, die in een grote nis is ingewerkt, laat toe volledig door de woning te kijken. De uitgekiende interieurindeling zorgt er daarbij voor dat je geen activiteit in huis waarneemt.

Een houten wandbekleding accentueert de nis, een materiaal dat overigens ook terugkomt in de bekleding van de garage. Het donkere hout vormt een warm contrast met de roodwit genuanceerde gevelsteen en de betonnen ringbalk. Merk op hoe de nerven van de houten bekisting het beton een aparte look geven. Het betonnen element loopt rond de volledige woning en benadrukt zo het horizontale karakter. De betonnen balk transformeert in de zij- en achtergevel tot een oversteek die dienst doet als zonwering en overdekt terras.

De brede nis in de voorgevel creëert een kleine inpandige gevel. Het raam in dit gevelvlak brengt scheerlicht in een tweede, intieme zitruimte in de uitloper van de woning. Die uitloper is opgevat als een lager volume en benadrukt zo het feit dat de woning een eindpunt vormt voor het straatbeeld.

Buitenkamers

Buitenkamers fungeren als tegenhanger voor de ruimtes in de woning en vergroten de beleving. Het overdekte terras biedt een beschutte zone bij het zwembad, de patio tussen de tuinmuur en de leefkeuken vormt een gezellige binnentuin. Het terras bij de tv-ruimte kreeg net als de binnenruimte een intieme beleving.

Gerelateerde projecten

  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects

Magazine

Andere projecten van Egide Meertens Architecten

Woning V.-B.
Genk
Woning C.-G.
Lanaken
Woning T.-V.
Tongeren
Woning N.
Riemst
Woning V.-L.
Grimbergen