Woning L.-M.

Kapellen
Architecten
Egide Meertens Architecten
Locatie
Kapellen
Jaar
2021

In een doodlopende residentiële straat gaat deze woning in interactie met haar omgeving. Het ontwerp staat bescheiden in het groene kader, maar is tegelijkertijd aantrekkelijk dankzij de spectaculaire volumewerking. De geschrankte verdieping maakt een evenwichtsoefening op de balk die ze steunt. Deze dragende muur bakent twee leefwerelden binnen het woonconcept af, met aan de ene zijde een overdekte autostaanplaats en aan de andere zijde een overdekte toegangszone. De muur begeleidt de bezoeker op zijn pad naar de voordeur. De muur raakt net niet tot tegen het gelijkvloerse volume, waardoor er een directe verbinding is tussen voordeur en de overdekte wagenzone. Achter de gesloten muur van deze carport gaat een fietsenberging schuil.

De grote openheid van de voorgevel geeft het geheel een vriendelijk en uitnodigend karakter. De raamopening zijn niet ad random ingetekend. Hun doordachte positionering is afgestemd op het omliggende groen. Ze creëren zichtlijnen op markante elementen zoals de bomen in de tuinaanleg of het overliggende bos. De rode raamprofielen omkaderen dit beeld als was het levende kunst. De nieuwe aangeplante bomen hebben niet alleen een esthetische rol, maar bieden ook natuurlijke zonwering en creëren een boeiend schaduwspel in de ruimtes die ze tegen de zon beschermen.

De openheid van de voorgevel vindt in de achtergevel zijn overtreffende vorm met een nagenoeg volledig beglaasde gelijkvloerse verdieping en eveneens rijk beglaasde slaap- en badkamer. De overkraging van de geschrankt geplaatste verdieping biedt het comfort van een overdekt terras.

Het grondplan van de woning is eenvoudig. De inkomzone biedt toegang tot één grote ruimte met daarin een box die het toilet en de vestiaire herbergt. Door de plaatsing van de box nabij de inkom zijn er verschillende doorsteken naar de open leefruimte mogelijk. Op de verdieping baadt de nachthal in daglicht dankzij een lichtstraat. Tegelijkertijd zorgt deze zenitale opening voor een theatrale lichtspeling op de trap.

Gerelateerde projecten

  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects

Magazine

Andere projecten van Egide Meertens Architecten

Woning V.-B.
Genk
Woning D.-K.
Maasmechelen
Woning C.-G.
Lanaken
Woning T.-V.
Tongeren
Woning N.
Riemst