Ambulant Centrum

Leuven
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© Toon Grobet
© UZ Leuven
建筑师
POLO Architects
位置
Leuven
年份
2018
客户
University Hospital Leuven
Architecture
DETOO Architects, AAPROG architecten & PUUR interieurarchitecten

Sinds de jaren 1970 werd de ziekenhuiscampus Gasthuisberg steeds verder volgebouwd. Het masterplan, een ontwerp van architectenbureau AWG, omschrijft Gasthuisberg als een ‘ommuurde stad op een berg’. Het schrijft voor om de nieuwe ontwikkelingen niet extra muros uit te spreiden, maar wel om de stad op de berg verder te verdichten binnen de contouren van de ringweg.

OMMUURDE STAD
Het ontwerp voor de uitbreiding van het centrum voor ambulante patiëntenzorg – dit wil zeggen zonder ziekenhuisopname – bouwt voort op de principes van het masterplan en de metafoor van de ommuurde stad. Het kloeke gebouw is vlak tegen de ringweg gebouwd en volgt – als een ‘stadsmuur’ – de contouren van de ‘slotgracht’. Een keermuur in het verlengde van de straatgevel bakent een verhoogd voorplein af. Het plein geeft toegang tot het ambulant centrum en tot de algemene ontvangsthal van het universitair ziekenhuis. De bezoeker betreedt de stad op de berg langs hellingbanen en trappen.

GEBOUWHOGE VIDES
Het ontwerp moest beantwoorden aan een zeer specifiek programma van eisen. De vraag om de circulatiestromen en verblijfsruimtes voor patiënten en artsen strikt van elkaar te scheiden, leidde tot een heel rationeel en generisch plan dat een flexibel gebruik toelaat. De consultatieruimtes zijn geschikt rond drie gebouwhoge vides. Het zijn aangename ruimtes die baden in het daglicht. De circulatie van de artsen en het personeel gebeurt via passerelles in de vides, terwijl de patiënten de consultatieruimtes bereiken langs een gang aan de andere zijde.

相关项目

 • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
  FELIX PARTNER Architektur und Design
 • Volksschule Maria Grün
  BERKTOLD WEBER Architekten
 • Stereokitchen
  Paul Kaloustian Architect
 • Cyprus New Museum
  Paul Kaloustian Architect
 • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
  Hydroplant

杂志

以下出品方的其他项目 POLO Architects

Vlaams Administratief Centrum
Gent
Artesis Plantijn Hogeschool
Antwerpen
Red Cross Care Hotel
Zuienkerke
Diagonal-Besòs Student Residence
Barcelona, Spain
Telenet Headquarters
Mechelen
LUCA School of Arts
Brussels