House Destelbergen

Destelbergen
Photo © Tim Van De Velde
Photo © Tim Van De Velde
Photo © Tim Van De Velde
Photo © Tim Van De Velde
Photo © Tim Van De Velde
Photo © Tim Van De Velde
Drawing © Compagnie O. Architects
Architects
Compagnie O. Architects
Location
Destelbergen
Year
2020

This S-shaped house consists of meandering volumes, pathways and covered terraces that are woven into the surrounding natural landscape. In doing so, part of the landscape is embraced as a kind of inner garden. Though the dark volume seems rather anonymous from the street side, the facades become increasingly more transparent towards the garden in the back, allowing for privacy and openness where wanted. It is but a translucent screen in the front facade that allows a sneak peek of the interwoven play of volume and greenery behind.

In the back, the building hovers slightly above the landscape, just enough so one can tell where one ends and the other begins. This single-family home is on many levels conceived as a complementary, natural element to preserve as much as possible what was already there; from its organic plan layout to its materialization (concrete + timber frame structure) and energetic impact.

Related Projects

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressive cleanroom expansion
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Other Projects by Compagnie O. Architects

New Administrative Center
Brasschaat
Elementary School Dender
Geraardsbergen
RTC
Kortrijk
Loods 22
Gent
Fashion Museum Antwerp
Antwerpen